Omalovánky Horton Hears a Who

Horton slyší Kdo – (Horton Hears a Who!) je kniha pro děti napsaná Dr. Seussem. Příběh sleduje slona Hortona, který objeví celý svět malých bytostí žijících na květinovém poupěti. Horton bojuje proti nevěřícím a snaží se chránit obyvatele tohoto miniaturního světa, protože věří, že „a person’s a person, no matter how small” – „člověk je člověk, bez ohledu na to, jak je malý”. Příběh je často interpretován jako alegorie na respekt a péči o ty, kteří jsou malí, neviditelní nebo jinak opomíjení.

  1. Vznik: Kniha byla publikována poprvé v roce 1954.
  2. Inspirace: Dr. Seuss byl inspirován svou návštěvou Japonska po druhé světové válce, kde cestoval, aby zjistil, jak může literatura pomoci při obnově země.
  3. Alegorie: Mnoho kritiků považuje „Horton slyší Kdo” za alegorii na hirošimský atomový výbuch a Seussovu reakci na postoj Ameriky vůči Japonsku po válce.
  4. Odkaz: Hortonovo slavné motto „člověk je člověk, bez ohledu na to, jak je malý” je často citováno v diskuzích o lidských právech a hodnotě každého jednotlivce.
  5. Adaptace: Příběh byl adaptován do několika filmových a televizních verzí, včetně animovaného filmu z roku 2008.
  6. Popularita: Kniha je jedním z nejpopulárnějších děl Dr. Seusse a je často zařazována na seznamy nejlepších dětských knih všech dob.
  7. Výzva: Při psaní knihy Dr. Seuss čelil výzvě, jak představit abstraktní myšlenku existence celého světa na tak malém květu.
  8. Kresby: Typické Seussovy ilustrace plné barev a fantazie dodávají knize jedinečný vzhled a atmosféru.
  9. Význam: Mimo hlavního příběhu kniha obsahuje mnoho hlubších témat, včetně výzvy předsudkům, hodnoty solidárnosti a důležitosti hlasu menšiny.
  10. Hlubší poselství: Kromě zábavy pro děti nabízí kniha i dospělým čtenářům hlubší poselství o důležitosti empatie a porozumění druhým.