Omalovánky Listopad

Listopad je jedenáctým měsícem gregoriánského kalendáře a má 30 dní. Název „listopad” pochází od slova „listopad” (odpadající listy), což odráží charakterystyczne zjawisko tego miesiąca, kiedy drzewa tracą swoje liście, a krajobraz zmienia się w kolorowy płaszcz jesieni. W České republice listopad bývá často považován za depresivní měsíc kvůli kratším dnům a chladnému počasí. Na druhou stranu listopad má několik významných svátků, včetně Dušiček (Dni Zesnulých), které se slaví 2. listopadu a Den vzniku samostatného československého státu, který připadá na 17. listopadu.

  1. Listopad je jedenáctým měsícem v gregoriánském kalendáři a má 30 dní.
  2. Název „listopad” pochází od slova „listopad,” což znamená opadávající listy. V tomto měsíci stromy ztrácejí své listy, co vytváří barevnou podzimní krajinu.
    1. listopadu v České republice lidé oslavují Svátek Všech svatých a Dušičky (Dny Zesnulých), během nichž navštěvují hroby svých příbuzných a ozdabují je svíčkami a květinami.
    1. listopadu se ve Spojených státech připomíná Den památky na prezidenta Abrahama Lincolna, jednoho z nejvýznamnějších prezidentů v historii USA.
  3. Listopad má typické atmosférické znaky, jako jsou krátké dny a chladnější teploty, což ho činí typickým podzimním měsícem.
  4. V některých zemích, jako jsou Spojené státy, je listopad znám jako „Měsíc díkůvzdání” a slaví se v něm Díkůvzdání (Thanksgiving Day), kdy rodiny sdílejí společné jídlo a vyjadřují vděk za hojnost.
  5. V literatuře a poezii je listopad často tématem spojeným s melancholií a plynutím času.
  6. V astrologii dominuje většinou nad listopadem znamení Štíra a lidé narození v tomto měsíci jsou často připisovány vášnivé a intenzivní vlastnosti.