Omalovánky NASCAR

NASCAR, což je zkratka pro National Association for Stock Car Auto Racing, je americká společnost a série automobilových závodů, která byla založena v roce 1948. Je jednou z nejpopulárnějších a komerčně nejúspěšnějších form motorového sportu v USA a má také stoupající popularitu v jiných částech světa. Závody obvykle probíhají na oválných tratích, ačkolvak také existují silniční okruhy a tratě s pravoúhlými zatáčkami.

NASCAR je známá svou blízkou interakcí mezi jezdci, týmy a fanoušky, a také pro vysoké rychlosti, které mohou dosahovat až 200 mph (přibližně 322 km/h). Série zahrnuje několik různých kategorií a závodů, z nichž nejznámější je NASCAR Cup Series. Popularita tohoto sportu vedla k vytvoření různých vedlejších produktů, včetně videoher, sběratelských předmětů a dokonce i filmů.

  1. Začátky: NASCAR byla založena v roce 1948 Billem Franceem Sr., a první závod se konal na pláži v Daytoně na Floridě.
  2. Restrictor Plates: K regulaci rychlosti na některých velmi rychlých okruzích se používají takzvané „restrictor plates”, které omezují průtok vzduchu do motoru.
  3. Skvostná Hymna: Před každým závodem NASCARu je tradičním zvykem zpívat americkou národní hymnu a často i modlitba za bezpečnost jezdců.
  4. Rodinná Záležitost: NASCAR zůstává rodinným podnikem a je veden druhou a třetí generací rodiny Franceových.
  5. Dlouhé Závody: Některé závody, jako je Daytona 500, mohou trvat i několik hodin a vyžadují velkou fyzickou i mentální odolnost od jezdců.
  6. Kulturní Vliv: NASCAR inspirovala řadu filmů, knih a videoher, a je častým tématem v americké populární kultuře.
  7. Sponzoři: Automobily v NASCAR nejsou označeny logy výrobců aut, ale logy sponzorů. Sponzoring je velkým byznysem v tomto sportu.
  8. Bezpečnost: Po několika vážných nehodách, včetně smrti legendárního jezdce Dalea Earnhardta v roce 2001, byla zavedena řada nových bezpečnostních pravidel.
  9. Pit Stops: Přestávky v depu („pit stops”) jsou klíčovou součástí strategie a mohou výrazně ovlivnit výsledek závodu.
  10. Globální Expansia: Ačkoliv je NASCAR primárně americký fenomén, organizace se snaží expandovat do dalších zemí a v posledních letech se konaly závody i mimo USA, například v Kanadě, Mexiku a Evropě.