Omalovánky NASA

NASA, což je zkratka pro National Aeronautics and Space Administration, je americká vládní agentura zodpovědná za civilní vesmírný program a výzkum v oblasti letectví a vesmíru. Byla založena v roce 1958 jako odpověď na úspěšný start sovětského satelitu Sputnik, což byl první umělý satelit Země. NASA je známá řadou historických misí, včetně programu Apollo, který vynesl prvního člověka na Měsíc v roce 1969.

Agentura provádí různé typy misí, od vysílání sond k vzdáleným planetám až po výzkum Země a její atmosféry. NASA také spolupracuje s mezinárodními vesmírnými agenturami na projektech jako Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

NASA je považována za jednu z předních vědeckých institucí ve světě a její práce má obrovský dopad na různé vědní disciplíny, od astronomie a fyziky až po biologii a environmentální vědy.

  1. První Krok na Měsíc: NASA stojí za jedním z největších lidských úspěchů – přistáním na Měsíci v roce 1969 prostřednictvím mise Apollo 11.
  2. Voyager sondy: Sondy Voyager 1 a 2, vyslané v roce 1977, jsou nejvzdálenějšími objekty vyrobenými člověkem a stále nám posílají data.
  3. Mars: NASA provozuje několik robotických misí na Marsu, včetně roveru Perseverance, který hledá stopy minulého mikrobiálního života.
  4. Mezinárodní Spolupráce: NASA je klíčovým partnerem v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde spolupracuje s více než 15 zeměmi.
  5. Hubble: Hubbleův vesmírný teleskop, spuštěný v roce 1990, změnil náš pohled na vesmír a poskytl neuvěřitelné snímky kosmických objektů.
  6. Budget: NASA má jedním z největších rozpočtů mezi vědeckými agenturami na světě, ale stále je to méně než 1% federálního rozpočtu USA.
  7. Neznámé Signály: Program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), ačkoli nyní není oficiálně podporován NASA, byl původně založen s podporou agentury.
  8. Vesmírné Obleky: NASA vyvíjí vysoce sofistikované vesmírné obleky, které musí splnit řadu náročných kritérií, od odolnosti proti radiaci až po flexibilitu.
  9. Inspirace pro Technologie: Mnoho technologií, které dnes považujeme za samozřejmé, jako například GPS, bylo vyvinuto nebo zdokonaleno díky výzkumu NASA.
  10. Asteroidy a Země: NASA provozuje programy pro sledování asteroidů, které by mohly ohrozit Zemi, a výzkum možných způsobů jejich odchýlení.