Omalovánky Nachos

Nachos jsou populární mexické jídlo, které se skládá z tortillových chipsů přelitých rozpuštěným sýrem. Často se k nim přidávají další ingredience, jako jsou jalapeňo papričky, guacamole, salsa, smetana nebo maso. Původně byly vytvořeny v Mexiku pro americké turisty a od té doby získaly světovou popularitu. Nachos jsou často podávány jako předkrm v restauracích, ale také jsou oblíbené jako rychlé občerstvení na sportovních akcích, ve filmových kinech nebo jako domácí snack. Díky své jednoduchosti a variabilitě jsou nachos oblíbené u širokého spektra lidí.

  1. Původ Názvu: Slovo „nachos” je odvozeno od příjmení Ignacia „Nacha” Anayi, který je považován za vynálezce tohoto jídla.
  2. Příběh Vzniku: Nachos byly prý vynalezeny, když Ignacio Anaya rychle musel připravit občerstvení pro skupinu amerických vojenských manželek na návštěvě v Mexiku během druhé světové války.
  3. Variace: Existuje mnoho variant nachos, včetně těch s kuřecím masem, hovězím, mořskými plody nebo dokonce s ovocem pro sladkou verzi.
  4. Nachos na Stadionech: Nachos jsou jedním z nejpopulárnějších jídel prodávaných na sportovních akcích, zejména v USA.
  5. Závod v Jídle: Každý rok se v USA konají závody v jídle nachos, kde soutěžící jedí co nejvíce nachos v co nejkratším čase.
  6. Sýrové Sósy: Některé verze nachos používají speciální sýrové omáčky namísto klasického rozpuštěného sýra.
  7. Světový Rekord: V roce 2012 byl postaven světový rekord vytvořením nachos vážících 4 689 kilogramů.
  8. Vliv Tex-Mex: Ačkolvak jsou nachos považovány za mexické jídlo, jejich popularita ve Spojených státech je často spojována s tex-mex kuchyní.
  9. Dietní Verze: Existují i „zdravější” verze nachos, kde se používají například celozrnné nebo zeleninové chipsy a nízkotučné sýry.
  10. Svátek Nachos: 21. října se slaví Mezinárodní den nachos, kdy si lidé po celém světě připravují a sdílejí toto oblíbené jídlo.