Omalovánky MARIO

Mario je fiktivní postava vytvořená japonským vývojářem videoher Shigeru Miyamotem. Poprvé se objevil v hře Donkey Kong v roce 1981 a rychle se stal ikonou videoherního průmyslu. Mario je italský instalatér žijící v Království Houby (Mushroom Kingdom), kde často zachraňuje princeznu Peach od zlého Bowsera.

Mario je hlavní postavou v sérii videoher Super Mario, jedné z nejprodávanějších herních sérií všech dob. Hry obvykle kombinují prvky dobrodružství, logických úloh a akce. Postava Mario se také objevuje v řadě dalších hrách, včetně sportovních titulů (např. Mario Kart), bojových her (např. Super Smash Bros.) a dokonce i v edukačních programech.

Mario se stal jednou z nejrozpoznatelnějších a nejpopulárnějších postav v popkultuře a jeho vliv se rozšířil i mimo svět videoher do televize, filmů a merchandisingu.

Mario je jednou z nejznámějších postav v historii videoher, a jeho příběh a odkaz mají několik fascinujících aspektů. Zde je několik ciekawostek:

  1. Původní jméno: V původní hře Donkey Kong byl Mario známý jako „Jumpman”.
  2. Zaměstnání: Mario byl původně tesařem v Donkey Kongu, než se stal instalatérem.
  3. Rodinné vazby: Mario má bratra jménem Luigi, a spolu jsou známí jako „Mario Bros.”
  4. Klobouk a knír: Mario má svůj klobouk a knír kvůli omezením grafiky v raných videohrách, protože bylo těžké vykreslit vlasy a obličej.
  5. Super Mario Bros.: Tato hra, vydaná v roce 1985, je jednou z nejprodávanějších her všech dob a je považována za jednu z nejlepších videoher.
  6. Různorodé žánry: Mario se objevuje nejen v dobrodružných a plošinových hrách, ale také v bojových hrách, sportovních simulátorech, závodních hrách a dokonce v RPG.
  7. Princ Charles: Ve hře „Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games” je jedna z tratí umístěna v Buckinghamském paláci, a Mario se může setkat s virtuální verzí prince Charlese.
  8. Super Mario 64: Tato hra byla revoluční ve své době a představila koncept 3D prostoru v plošinových hrách.
  9. Televizní seriály a filmy: Mario se objevil v několika televizních seriálech a jednom živém akčním filmu, který byl sice kritikou přijat chladně, ale stal se kultovním.
  10. Odkaz v popkultuře: Mario je často zmiňován v hudbě, filmech a televizi a je jednou z nejrozpoznatelnějších ikon globální popkultury.